04.08.14

2. nodaļa. Bhagavadgītas kurss ar Šrī Svami Višvanandu

Šrī Svami Višvananda nolēma komentēt Šrīmad Bhagavadgītu - pārlaicīgos Kunga Šrī Krišnas vārdus. 18 dienas pēc kārtas katru dienu tiks apskatīta viena nodaļa. Gurudži savus komentārus sniegs caur Bhakti šķautni.

Šajā blogā mēs piedāvāsim nelielu ieskatu no katras dienas komentāra tiem, kuriem nebija iespējas apmeklēt kursu klātienē. Vēlāk mēs izdosim visu Gītas komentāru grāmatas, CD un DVD formātā.


2014.gada 31.jūlijā Svamidži apskatīja Bhagavadgītas 2.nodaļu ar nosaukumu : Saamkhya Yoga
Otrā nodaļa ir kā neliels Gītas kopsavilkums, tā skar Džjāna jogu (Jyaana Yoga), Karma jogu un Bhakti jogu, kas vēlāk tiek izsmeļošāk paskaidrotas.

Galvenās nodaļas tēmas:
  • Ardžuna noskaņots pret karu
  • Sākas Gītas mācības
  • Ātma ir mūžīga, ķermenis ir laicīgs
  • Ķermeņa nāve un Dvēseles pārceļošana
  • Kungs Krišna atgādina Ardžunam par viņa kareivja pienākumu
  • Vēdas aplūko gan materiālos, gan garīgos dzīves aspektus
  • Ieskats Karma jogā
  • Nekontrolētu sajūtu draudi
  • Miera un laimes sasniegšana ar sajūtu kontroles un Pašizziņas palīdzību

Fragments no Svamidži sniegtā komentāra:

14
mātrā sparśās tu kaunteya
śītoṣṉa sukha-duḥkhadāḥ
āgamāpāyino’nityās
tāṁs titikṣasva bhārata

Kuntī dēls! Laime un ciešanas uz laiku atnāk un noteiktā laikā aiziet, tāpat kā atnāk un aiziet ziema un vasara. Bharatas pēcteci! Tās rada jutekļu uztvere, tāpēc jāmācās tās paciest ar mierīgu prātu.
"Mātrā nozīmē sajūtas un sparśās nozīmē saskare – sajūtu saskare. Jebkas, kas nonāk saskarē ar sajūtām, saskarē ar prātu – karstums, skaņa, pieskāriens, krāsa, garša un smarža - tas viss ir sajūtu rezultāts. Karstums un aukstums, bauda un ciešanas pastāv vienmēr. Tādēļ ikvienu, kas piešķir nozīmi ārpusei, sajūtu orgāniem, sajūtu objektiem, saista dualitāte. Un tas neapzināsies diženību, dvēseles pārlaicīgumu. Tādēļ ka tas, kura prāts visu laiku koncentrējas uz ierobežojumu, ir iesprostots dualitātē. Un no tā dzimst aukstums, karstums, bauda un ciešanas. Tāpat šī dualitātes piedzīvošana nes sev līdzi prieku, bēdas utt.
Šeit Kungs Krišna rosina Ardžunu: “Pārvari baudu un ciešanas. Izkāp ārā no šīs drāmas un atgādini sev, ka esi mūžīgs.” Atkal un atkal Krišna atkārto to pašu – dvēsele ir pārlaicīga – lai atgādinātu viņam. Ziniet, dažreiz ir jāatkārto viens un tas pats desmitiem reižu, lai kāds kaut ko saprastu. Prāts tāds ir. Līdz tas nepielāgojas konkrētai realitātei, tas viegli aizmirstas un lēkā apkārt.

Jūs šeit atrodaties kā liecinieks, jūs esat Diženais Liecinieks. Un tikai tad, kad aptverat, ka esat Diženais Novērotājs, jūs spējat novērot dzīvi, atrodoties ārpus tās, nevis esot daļa no tās!"

 
Astauksme


"Man trūkst vārdu! Dziļās zināšanas, kuras Svami sniedza par 2.nodaļu, liek man aptvert, ka mums visu laiku jākoncentrējas tikai uz Dievu. Mums nemitīgi sev jāatgādina, ka it visā ir Dievs." - Dakšēšs (Dakshesh) no Polijas
 
Oriģinālierakstu lasiet šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru