07.08.14

8.nodaļa: Bhagavadgītas kurss ar Šrī Svami Višvanandu


2014.gada 6.augustā Svamidži aplūkoja Bhagavadgītas 8.nodaļu ar nosaukumu "Aksharabrahma Yoga". 


8.nodaļā Krišna sniedz detalizētu iepriekšejās nodaļās apspriestu noteiktu principu un praktiku aprakstu. Tāpat viņš stāsta par Dieva bhaktu dažādību.
Galvenās nodaļā apskatītās tēmas:
  • Karmas un pārdzimšanas teorija
  • Vienkārša metode Dieva-realizācijai
  • Atpestīšanas gūšana, nāves brīdī meditējot uz Dievu
  • Visā radītajā pastāv cikliskums
  • Divi aiziešanas pamatveidi
  • Pārpasaulīgas zināšanas noved pie atpestīšanas

Fragments no Svamidži sniegtā komentāra:

27
naite sṛtī pārtha jānan
yogi muhyati kaścana
tasmāt sarveṣu kāleṣu
yoga-yukto bhavārjuna
  
Jogs, kas zina šos ceļus, nekad kļūdaini nenomaldās, tādēļ, ak Ardžuna, vienmēr gremdējies jogā.

“Bhakta nepieķeras ierobežotajam, tādējādi nevājinot sevi.  'Tādēļ vienmēr gremdējies jogā' nozīmē, ka bhaktas visu laiku atceras Viņu, lai ko tie darītu. Viņi ir pilnībā iegremdēti Viņa mīlestībā, šāds joga, šāds bhakta, šāds sekotājs nav pieķēries pasaulīgajām baudām, viņš ir pilnībā objektīvs. Tie mīt pasaulē, viņi izmanto to, kas tiem pieder, sev un kalpošanai Kungam. Taču tie nav nekam pieķērušies; šādu sekotāju nevar novājināt.

Šādu sekotāju, šādu bhaktu nekas ārējs neietekmē - nedz materiālas vērtības, nedz kaislības, nedz maldi - nekas. Tikai viens tos spēj skart - tā ir Dieva mīlestība. Un tad, kad Dieva mīlestība tos pārņem pilnīgi, tie saslimst ar šo mīlestību, pilnībā, katra to ķermeņa daļiņa tiek inficēta ar Viņa mīlestību. Viņiem būs pieķēries tikai viens vīruss, tie būs inficēti ar visaugstāko vīrusu - mīlestību uz Viņu. Redzot Viņu, darot visu tā it kā Viņš mūžīgi dejotu viņu priekšā, tie ir patiesi jogas.”

Atsauksme:
"Šodiena bija vien no skaistākajām dienām, jo Kungs stāstīja, ka domājot par Viņu pēdējā dzīves brīdi, mēs sasniegsim Viņu. Cerams, ka ar Guru žēlsirdību ikviens no mums spēs sasniegt to." – Dīpa (Deep) no Indijas  
---
Šrī Svami Višvananda nolēma komentēt Šrīmad Bhagavadgītu - pārlaicīgos Kunga Šrī Krišnas vārdus. 18 dienas pēc kārtas katru dienu tiks apskatīta viena nodaļa. Gurudži savus komentārus sniegs caur Bhakti šķautni.

Šajā blogā mēs piedāvāsim nelielu ieskatu no katras dienas komentāra tiem, kuriem nebija iespējas apmeklēt kursu klātienē. Vēlāk mēs izdosim visu Gītas komentāru grāmatas, CD un DVD formātā.

Oriģinālierakstu lasiet šeit.  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru