23.08.14

18.nodaļa: Bhagavadgītas kurss ar Šrī Svami Višvanandu

 

2014.gada 16.augustā Svamidži aplūkoja Bhagavadgītas 18.nodaļu ar nosaukumu "Moksha Sannyaasa Yoga".

18.nodaļā Krišna runā par pilnīgas atdošanās ceļu. Ceļš Dieva žēlsirdības sasniegšanai un pagātnes pilnīgai atlaišanai. Krišna skaidro - tie, kas it visu dara ar pilnīgu atdošanos un pienākumus pilda ar mīlestību, kļūst brīvi.

"Vērs savu prātu uz Mani, esi Man nodevies, pielūdz Mani, paklanies Manā priekšā, un tu nonāksi pie Manis. Es Tev to noteikti apsolu, jo Tu esi man dārgs." (18.65)


Galvenās nodaļā apskatītās tēmas:
  • Triju veidu ticība
  • Pieci darbību cēloņi
  • Atdošanās celš ir galējais ceļš uz Dievu
  • Augstākā kalpošana Dievam un labākā labdarība
  • Gītas žēlsirdība
  • Vajadzīgas gan zināšanas, gan darbība
  • Karmiskie valgi un brīvā griba
Fragments no Svamidži sniegtā komentāra:

67
idaṃ te nātapaskāya
nābhaktāya kadācana
na cāśuśrūṣave vācyaṃ
na ca māṃ yo’bhyasūyasi

Nekad šo nevēsti tādam, kurš ir bez pašdisciplīnas, tāpat ne tādam, kas nav Man nodevies un tādam, kas nekalpo; un arī ne tādam, kurš nicina un noniecina Mani, kad mājoju cilvēka ķermenī.

"Šeit Bhagavāns Krišna teic: Nesniedz šīs zināšanas cilvēkiem, kas netic, neticīgajiem, tas neatstās nekādu iespaidu. Nav nekādas jēgas sniegt šīs dziļās zināšanas, kas atbrīvo, tādam, kas nav gatavs, kas nav attīrījies, kas netic Dievam. Jo tādi tikai klausīsies tajā, bet tas neatstās nekādu iespaidu uz tiem. 

Ja tie nav gatavi, tie nesapratīs ne nieka no tā, ko Bhagavāns ir teicis. Ne tādam, kas nav Man nodevies. Šeit Bhagavāns saka: Sniedz tās bhaktam. Tam jābūt par nodevušās dvēseles galveno mērķi: domāt, nepārtraukti meditēt, runāt par to, ko teicis Kungs. Tam jāstudē un jādzer šis nektārs. Šeit Bhagavāns teic: Ne tādam, kas nekalpo, kurš neveic šīs garīgās prakses. Tie klīst pa pasauli, šur un tur, šur un tur, pieķeroties it visam; tie paķer kaut ko no viena, no cita – tie nekad nespēs dzert šo nektāru pašu par sevi, visā dziļumā; tie neko nesapratīs. Tad kamdēļ kaisīt pērles cūkām? Tas ir tas, ko teicis Kristus: Nekaisiet pērles cūkām. Ko tās darīs? Tās sabradās pērles, pat neapzinoties to vērtību. Šeit Bhagavāns Krišna atgādina Ardžunam to pašu: Nesniedz šīs zināšanas tiem, kas nav nodevušies; ne arī tādiem, kas nekalpo. Tādēļ, ka kalpošana ir ļoti svarīga; palīdzība, ko sniedz, tikums, kas cilvēkam piemīt, ir ļoti, ļoti svarīgs. 

Tādēļ Viņš ir stingri noteicis: Sniedz to tikai tam, kas ir gatavs. Tādēļ, ka šīs zināšanas atbrīvo no dzimšanas un nāves cikla. Pat tikai vienreiz dzirdot visu Gītu – Bhagavāns ir apliecinājis, ka tas, kurš noklausās pilnībā visu Gītu kaut tikai vienreiz un ar prātu cenšas izprast to, tas kļūs jau šajā pat dzīvē atbrīvots. Tas ir Gītas noslēpums.  

Šeit Bhagavāns Krišna ir norādījis Ardžunam, cik svarīgas ir šīs zināšanas. Cik svarīgi ir pilnībā iedziļināties Viņa teiktajā. Būt nodevušamies Viņam, kalpot Viņam, jo nepastāv nekas cits kā tikai Viņš."
 

Atsauksme:

"Es patiesi izbaudīju pēdējo nodaļu, tādēļ, ka pēc visu norāžu (un dažas no tām šķiet visai sarežģītas), kā Viņu sasniegt, nodošanas Ardžunam, Krišna dāvāja šo žēlsirdības pilno pēdējo pantu par to, ka viss, kas nepieciešams, ir tikai ticība. Aizmirsti visu citu - ja nekas neizdodas, vienkārši klausies Gītā, nodod savu ticību Dieva rokās, un visas nešķīstības tiks aizskalotas. Šis pēdējais Dieva žēlsirdības akts ir tas, ko es no tā visa paņēmu." - Džeralds no Kenijas
---
Šrī Svami Višvananda nolēma komentēt Šrīmad Bhagavadgītu - pārlaicīgos Kunga Šrī Krišnas vārdus. 18 dienas pēc kārtas katru dienu tiks apskatīta viena nodaļa. Gurudži savus komentārus sniegs caur Bhakti šķautni.

Šajā blogā mēs piedāvāsim nelielu ieskatu no katras dienas komentāra tiem, kuriem nebija iespējas apmeklēt kursu klātienē. Vēlāk mēs izdosim visu Gītas komentāru grāmatas, CD un DVD formātā.

Oriģinālierakstu lasiet šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru