12.08.14

13.nodaļa: Bhagavadgītas kurss ar Šrī Svami Višvanandu



2014.gada 11.augustā Svamidži aplūkoja Bhagavadgītas 13.nodaļu ar nosaukumu "Kshetrakshetrajna Yoga".

 Pēdējās 6 nodaļās sīkāk tiek apskatīti šādi temati: Prakrti (materiālās pasaules) un Jivātman esence, galvenās iezīmes, kas raksturo Karmas (darbības) ceļu, Jñanas (zināšanu) ceļu un Bhakti (mīlestības pilnas nodošanās) ceļu, kā arī veidus, kādos tie ejami.

13.nodaļā Ardžuna vēlas uzzināt vairāk par Kungu. Ardžuna teic Krišnam, ka tagad, kad ir redzējis tā kosmisko veidolu, viņš vēlas dziļāk izprast Dieva mistēriju. Krišna paskaidro Ardžunam, kas ir matērija un, kas ir gars, kas ir ķermenis un kas - Dvēsele.

Galvenās nodaļā apskatītās tēmas:
  • Radīšanas teorija
  • Dievu var aprakstīt tikai līdzībās un nekā savādāk
  • Ar ticību vien var sasniegt apgaismību
  • Gara īpašības
Fragments no Svamidži sniegtā komentāra:
18
jyotiṣām api tajjyotis
tamasaḥ param-ucyate
jñānaṃ jñeyaṃ jñāna-gamyaṃ
hṛdi sarvasya viṣṭhitam 
Viņš ir visu gaismu gaisma, kas izgaismo tumsu un mūsu nezināšanu. Viņš ir zināšanas un zināšanu objekts. Viņš mīt ikviena sirdī.

"Viņš rāda, ka cilvēka pienākums ir realizēt Dievišķo sevī un sasniegt Viņu. Tas nozīmē - lai ko arī jūs dzīvē nedarītu, jūs to veicat vienīgi, lai kalpotu Viņam, lai sasniegtu Viņu. Tādēļ es teicu: Pildiet savu dharmu. Kad jūs kārtīgi pildāt savu dharmu, jūs pieņemat, jūs saskaņojaties ar šīm zināšanām. Kad mācāties pieņemt dzīvi, jebko, ko Dievs jums dod, no visas sirds, tas ir zināšanu objekts, ko Dievs ir jums devis, lai jūs sasniegtu pilnību. Kad pieņemat to, ko Viņš jums dod katru mirkli, jūs redzēsiet, cik viegli tas ir.

Viņš mīt cilvēku sirdīs. Pat, ja Kungs ir visuresošs un viss ir Viņa manifestācija, tad cilvēka sirds ir pavisam cita realitāte, tā ir krietni pārāka par jebko citu no Viņa manifestētā. Cilvēku sirdīs Viņa gaisma spīd daudz vairāk. Cilvēka sirds ir Dieva manifestācija, tajā jūs varat sajust Viņu, satikt Viņu, runāt ar Viņu. Tas nozīmē, ka ikviena ķermenī mītošā sirds ir unikāla,  un tas dara cilvēcisku būtni unikālu."




Atsauksme:

"Līdz šim viss ir bijis lieliski. Svami būtībā katru mirkli atkārto to pašu patiesību, tikai iesaiņotu citā papīrītī. Vēstījums ir šāds - jāpanāk miers prātā, jāatgādina sev, ka esam dvēsele, nevis ķermenis, un ka Dievs ir īstenais darītājs. Atkārtojums ir absolūti nepieciešams, jo mums vajag vēl un vēlreiz atgādināt to. Mūsu mērķis ir to vienkārši atcerēties un ieviest mūsu ikdienas dzīvē viņa sniegtās zināšanas. " - Šēzs no Lielbritānijas


---
Šrī Svami Višvananda nolēma komentēt Šrīmad Bhagavadgītu - pārlaicīgos Kunga Šrī Krišnas vārdus. 18 dienas pēc kārtas katru dienu tiks apskatīta viena nodaļa. Gurudži savus komentārus sniegs caur Bhakti šķautni.

Šajā blogā mēs piedāvāsim nelielu ieskatu no katras dienas komentāra tiem, kuriem nebija iespējas apmeklēt kursu klātienē. Vēlāk mēs izdosim visu Gītas komentāru grāmatas, CD un DVD formātā.

Oriģinālierakstu lasiet šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru