23.08.14

16.nodaļa: Bhagavadgītas kurss ar Šrī Svami Višvanandu

 

2014.gada 14.augustā Svamidži aplūkoja Bhagavadgītas 16.nodaļu ar nosaukumu "Daivaasurasampad Vibhaaga Yoga".

16.nodaļā Krišna izšķir Dievišķās un demoniskās īpašības. Viņš stāsta Ardžunam - lai iegūtu atbrīvošanu, jāatbrīvojas no dēmoniskajām iezīmēm: iekāres, dusmām un alkatības. Nepārtraukti ar pašanalīzes palīdzību jātiecas pamanīt un atšķirt labās un sliktās darbības.


Galvenās nodaļā apskatītās tēmas:
  • Galveno dievišķo īpašību, kuras jāattīsta, lai gūtu pestīšanu, uzskaitījums
  • Galveno dēmonisko īpašību, no kurām jāatbrīvojas, uzskaitījums
  • Nezinātāju liktenis
  • Kaisle, dusmas un alkatība ir galvenie vārti uz elli

Fragments no Svamidži sniegtā komentāra:


17
atma-sambhavitah stabdha
dhana-mana-madanvitah
yahante nama yajnais-te
dambhenavidhi purvakam

Tie ziedo un dod, nevis patiesu motīvu vadīti, bet uz sevi vērstas dīžāšanās virzīti, ar uzpūtību un stīvu un muļķīgu lepnību.

"Šeit Bhagavāns Krišna teic, ka tie šķiet ļoti pieklājīgi un cieņpilni savā augstprātībā: Es ļoti atvainojos, cienītais [Svamidži to saka ļoti uzspēlētā balsī, sasmīdinot visus]. Tādēļ viss, ko tie dara, ir tikai teātris bez kripatiņas ticības, pilns iedomības un tikai, lai atstātu ietekmi uz apkārtējiem. Tā ir tikai izrāde, tikai maska. Skaista ārpusē, velnišķīga iekšpusē.  Tiek teikts, ka tas ir taisnākais ceļš uz elli. Tā šeit tamsisku īpašību pārpilnie šādā veidā rok sev ceļu uz elli. Šeit tiek teikts - tie tik ļoti tēlo, ka nespēj uztvert patiesību. Muļķīga lepnība, ziniet. Savas lepnības dēļ tie kļūst akli. Tie neredz realitāti. 

Lūk, šadi notiek pasaulē. Ziniet, tas ir tas, ko skaidro Bhagavāns Krišna. Šīs lepnības dēļ, šīs muļķības dēļ cilvēks kļūst akls.  Tas ir egoisma dēļ, lepnības un augstprātības dēļ. Šīs iedomības dēļ, ar kuru cilvēks šķietami atstāj iespaidu uz apkārtējiem, tie darīs jebko. Un tiklīdz viņu iegriba ir apmierināta, tie izlaižas, un tās ir viņu beigas."

Atsauksme:

"Es jūtos fantastiski visa kursa laikā. Svami atklāj visu Krišnas spozmi un spēles. Man ir ļoti paveicies, ka man ir iespēja klausīties Viņa vārdos." - Marina no Krievijas

---
Šrī Svami Višvananda nolēma komentēt Šrīmad Bhagavadgītu - pārlaicīgos Kunga Šrī Krišnas vārdus. 18 dienas pēc kārtas katru dienu tiks apskatīta viena nodaļa. Gurudži savus komentārus sniegs caur Bhakti šķautni.

Šajā blogā mēs piedāvāsim nelielu ieskatu no katras dienas komentāra tiem, kuriem nebija iespējas apmeklēt kursu klātienē. Vēlāk mēs izdosim visu Gītas komentāru grāmatas, CD un DVD formātā.

Oriģinālierakstu lasiet šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru