08.08.14

9.nodaļa: Bhagavadgītas kurss ar Šrī Svami Višvanandu




2014.gada 7.augustā Svamidži aplūkoja Bhagavadgītas 9.nodaļu ar nosaukumu "Raajavidyaa Raajaguhya Yoga". 

9.nodaļā tiek atklāts Visaugstākās Būtnes, kas ir nodošanās objekts, kā arī meditācijas dabas - bhakti -  diženums.

9.nodaļa atklāj noslēpumu noslēpumu un augstākās zināšanas. Krišna teica Ardžunam: "Vērs savu prātu uz Mani, nododies Man, lai tava sirds kavējas pie Manis, kalpo Man, paklanies Man, esi pazemīgs un skati Mani kā visaugstāko mērķi, un tu sasniegsi Mani."
Galvenās nodaļā apskatītās tēmas:
  • Zināšanas par Visaugstākā iedabu ir lielākā mistērija
  • Evolūcijas un sarežģīšanās teorija
  • Viedā un tāda, kas nezin, ceļi
  • Pestīšanas sasniegšana ar nodošanās pilnu mīlestību
  • Kungs pieņem un nobauda ar mīlestību un nodošanos piedāvāto
  • Nav nepiedodamu grēku

Fragments no Svamidži sniegtā komentāra:


30
api-cet sudurācāro
bhajate mām-ananyabhāk
sādhur-eva sa mantavyaḥ
samyag-vyavasito hi saḥ

Pat, ja pats lielākais grēcinieks pielūdz Mani, neizjūtot nodošanos ne pret vienu citu, viņš uzskatāms par svēto, jo tā apņemšanās ir pareiza.
“Šeit kungs saka - pat, ja bhaktu savā varā tur kaislības, kaut arī viņš cenšas atraisīties no valgiem pavisam, tomēr paliekot bezpalīdzīgi ievilkts samskarās, savas ļaunās dabas pievārēts... un par spīti tam visam, ja viņa sirds ir pilnīgi nodevusies Kungam, šāds sekotājs uzskatāms, nevis par grēcinieku, bet gan par svēto.

Tāpēc ticības dēļ, kuru šāds cilvēks izjūt uz Kungu, nav svarīgi, viņš dara visu iespējamo un zina, ka tam jāatbrīvojas no daudzām lietām.  Šādam cilvēkam tāpat kā daudziem citiem tas nākas grūti, praktizēšana tam padodas ar grūtībām, tomēr, ja tas mīl Dievu pat ar visām savām negatīvajām īpašībām, viņš veic savu pienākumu, viņš mīl Kungu, viņš to tur prātā, viņš pielūdz To. Šeit Bhagavāns Krišna teic Ardžunam, ka, pateicoties labajiem nodomiem, tāds cilvēks uzskatāms par svēto, tāds cilvēks ir pareizs, un viņu nevajag nosodīt.

Tas ir stāsts par netiklu sievieti, kura tika atvesta pie Jēzus, un Jēzus teica: "Kas no jums ir bez grēka, tas lai pirmais met akmeni uz viņu!" Un, ziniet, vēlāk šī sieviete kļuva par vienu no kaismīgākajām Jēzus bhaktām. Lai arī sākumā viņai bija grūti apavaldīt savus impulsus, tomēr tādēļ, ka viņas prāts nebija pieķēries tam, bet tā vietā viņas prāts bija pieķēries savam Skolotājam, viņa tika atbrīvota, viņas dvēsele kļuva pilnībā nodevusies Kungam. Tādēļ tagad ikviens viņu godā kā svēto.”




Atsauksme:
"Stāsts par Sudamu bija ļoti aizkustinošs. Es nekad nebiju redzējusi Svami stāstām stāstu ar tādām emocijām. Visi telpā esošie izplūda asarās... Es centīšos meditēt uz to ikdienas." – Metjū (Matthew) no Šveices 
---
Šrī Svami Višvananda nolēma komentēt Šrīmad Bhagavadgītu - pārlaicīgos Kunga Šrī Krišnas vārdus. 18 dienas pēc kārtas katru dienu tiks apskatīta viena nodaļa. Gurudži savus komentārus sniegs caur Bhakti šķautni.

Šajā blogā mēs piedāvāsim nelielu ieskatu no katras dienas komentāra tiem, kuriem nebija iespējas apmeklēt kursu klātienē. Vēlāk mēs izdosim visu Gītas komentāru grāmatas, CD un DVD formātā.

Oriģinālierakstu lasiet šeit.  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru