05.08.14

4.nodaļa: Bhagavadgītas kurss ar Šrī Svami Višvanandu


2014.gada 2.augustā Svamidži aplūkoja Bhavadgītas 4.nodaļu ar nosaukumu "Gyaan Vibhaaga Yoga".

4.nodaļa paskaidro Augstāko zināšanu gudrību. Krišna uzsver, ka nepieciešams pieņemt Guru. Tāpat Viņš atklāj, ka ir piedzīvojis neskaitāmas piedzimšanas, vienmēr mācot jogu, lai aizsargātu cilvēci.

"Ja kādreiz kaut kur pagrimst Dharma un pārsvaru gūst Adharma, tad Es ierodos pats. Lai pasargātu labos, iznīcinātu neliešus un atjaunotu Dharmas principus.(4.07-08)"

Galvenās nodaļā apskatītās tēmas:

  • Karma joga ir sens likums
  • Pielūgsmes un lūgšanu ceļš
  • Karma jogu neietekmē karmiskie likumi

Fragments no Svamidži komentāra:

39
śraddhāvāllabhate jñānaṃ
tatparaḥ saṃyatendriyaḥ  
jñānaṃ labdhvā parāṃ śāntim
acireṇādhigacchati
Ticīgais, kas sevi veltījis pārpasaulīgajai Realitātei un pakļāvis prātu un jutekļus,  saņem šīs zināšanas. Tās saņēmis, viņš ātri iegūst augstāko Mieru. 

“Šeit Krišna vēstī, ka tas, kurš raugās uz Guru ar ticību, gūs apgaismību. Ticība ir ļoti svarīga. Bez ticības jūs nesasniegsiet Guru. Bez pazemības jūs nesasniegsiet Guru. Taču ar pazemību jūs nokļūsiet pie Guru, jums piemitīs padevība, jūs pieņemsiet norādes un jūs kalposiet. Jūs izvaicāsiet, jūs uzdosiet jautājumus un izrādīsiet interesi atbrīvot Sevi. Šādā stāvoklī ir iespējams sasniegt Patiesības Gaismu.
Lai iegūtu zināšanas, kā spēt atšķirt, zināšanas par Sevi, ir ļoti svarīgi pieņemt Guru ar ticību, ar shraddha, tādēļ ka, ja jūs neticēsiet, nekam nav jēgas.
Ļaudis var uzlūkot viedu Guru bez ticības, pat paklanīties tā priekšā, kalpot viņam un iztaujāt to, tikai, lai apliecinātu paši savu lepnību. Bez savas ticības izrādīšanas tie neiegūs Pārpasaulīgās zināšanas. Tā cilvēki var būt liekuļi, viņi var izlikties kalpojam Skolotājam, viņi var izlikties mīlam Skolotāju, bet viņi neiegūs Patiesas Zināšanas. Tāpēc, ka, ja nedaram visu ar pilnu ticību, viss, visas mūsu darbības būs neauglīgas. Tādēļ ticība ir galvenais priekšnoteikums, lai sasniegtu Dievišķās Zināšanas.”


Atsauksme:

"4.nodaļa bija ļoti jauka, tādēļ ka tajā bija panti, kuri vēstīja par Guru un, ko tas nozīmē, kad jūsu dzīvē ir Guru. Svami sasaistīja svētos rakstus ar mūsu ikdienas dzīvi un paskaidroja, kā pat svētajos rakstos tiek vēstīts par Guru neatsveramo nozīmi cilvēka dzīvē." - Svami Višvašaradaananda (saīsinājumā: Svami Šarada) no Latvijas 
---
Šrī Svami Višvananda nolēma komentēt Šrīmad Bhagavadgītu - pārlaicīgos Kunga Šrī Krišnas vārdus. 18 dienas pēc kārtas katru dienu tiks apskatīta viena nodaļa. Gurudži savus komentārus sniegs caur Bhakti šķautni.
Šajā blogā mēs piedāvāsim nelielu ieskatu no katras dienas komentāra tiem, kuriem nebija iespējas apmeklēt kursu klātienē. Vēlāk mēs izdosim visu Gītas komentāru grāmatas, CD un DVD formātā.

Oriģinālierakstu lasiet šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru