23.08.14

15.nodaļa: Bhagavadgītas kurss ar Šrī Svami Višvanandu


2014.gada 13.augustā Svamidži aplūkoja Bhagavadgītas 15.nodaļu ar nosaukumu "Purushottama Yoga".

15.nodaļa vēsta par jogu, kas vieno ar Augstāko Būtību. Krišna atklāj Sevi kā visspēcīgu, viszinošu un visuresošu.

Tāpat Krišna apraksta simbolisku koku (materiālās eksistences simbols) ar saknēm debesīs un lapotni uz zemes. Krišna skaidro, ka šis koks ir jānocērt ar "atraisīšanās cirvi" - tad sasniedzama atbrīvošana.

Galvenās nodaļā apskatītās tēmas:
  • Radība ir kā Maijas spēka radīts koks
  • Kā nocirst pieķeršanās koku un iegūt pestīšanu
  • Kermenī iemiesojusies dvēsele ir baudītājs

Fragments no Svamidži sniegtā komentāra:


20
iti guhyatamaṃ śāstram
idam uktaṃ mayā’nagha
etad buddhvā buddhimān
syāt kṛtakṛtyaśca bhārata

Tā Es esmu atklājis pašu slepenāko šastru, ak, bezgrēcīgais. Zināt to pilnībā nozīmē iegūt pilnīgu izpratni un gūt panākumus visaugstākajā nozīmē, ak, Ardžuna.

"Šeit Bhagavāns Krišna teic: ‘Es neatklāju Sevi tumsoņām un grēciniekiem. Tikai tiem, kuros mīt Dievišķie tikumi, es atklāju ieskatu par Sevi. Tie var atrasties tuvu Man, tie var izbaudīt Manu sabiedrību, bet ne visi, tikai daži no tiem. Šeit Bhagavāns teic, ka tas ir Viņš, Pats visspēcīgais Dievs, kurš sniedz patiesās zināšanas sevis pilnīgošanai, lai spētu atpazīt Viņu it visur un it visā, ko darām.  Pat, ja tikai pildāt savus ikdienas pienākumus, kuri jums ir Viņa Paša piešķirti. Aptverot šo patiesību - lai ko jūs darītu, lai kur atrastos, lai kādi būtu - tas viss ir Pats Kungs. Jūs paceļaties pār Maiju, kad atmostas patiesas zināšanas, tas sniegs jums Pašrealizāciju, tas ļaus jums redzēt Viņu vienmēr.

Bhagavāns teic - to, kurš saskata Viņu it visur, Viņš pārņem pilnīgu kontroli pār bhaktu un caur dažādām Līlām, dažādiem laika pavadīšanas veidiem Viņš iedarbojas uz katru individuāli, katram ir viņa personīgās attiecības ar Dievu. Viņš manifestējas šim cilvēkam konkrētā aspektā un tā liek Mīlestībai plaukt un zelt. Mīlestība uz Dievu un Mīlestība uz visiem. Kad patiesi Mīlat Dievu, jūs saskatāt Viņu visur."


Atsauksme:

"Šodien Svami atklāja Dvēseles attiecību ar Dievu būtību. Viņš pamatā teica, ka pastāv ķermenis un mūžīga dvēsele, taču aiz dvēseles atrodas Pats Krišna. Viņš paskaidroja, ka Bhakta  caur mīlestību uz Dievu var sasniegt Visaugsto, kas atrodas pat vēl aiz dvēseles." - Senthinathans no Šrilankas

---
Šrī Svami Višvananda nolēma komentēt Šrīmad Bhagavadgītu - pārlaicīgos Kunga Šrī Krišnas vārdus. 18 dienas pēc kārtas katru dienu tiks apskatīta viena nodaļa. Gurudži savus komentārus sniegs caur Bhakti šķautni.

Šajā blogā mēs piedāvāsim nelielu ieskatu no katras dienas komentāra tiem, kuriem nebija iespējas apmeklēt kursu klātienē. Vēlāk mēs izdosim visu Gītas komentāru grāmatas, CD un DVD formātā.

Oriģinālierakstu lasiet šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru