29.08.14

Varaha avatāras manifestācijas dziļāka nozīme


“Hiranjakša un Hiranjakašipu sāka darīt pāri zemei. Hiranjakša paziņoja:  ‘Tā kā mēs tagad esam ļoti vareni, mēs atriebsimies Mahā Višnu -Viņš piekrāpa dēmonus un nozaga amritu, tādēļ mums Viņam jāatriebjas.’ Ko viņš pasāka? Viņi ļoti labi zināja, ka katru reizi, kad Māte Zeme cieš, Kungs manifestējas. Tādēļ viņš nogremdēja Māti Zemi ūdenī. Protams, Māte Zeme raudāja, piesaucot Kungu manifestēties: ‘Lūdzu, glāb mani!’ Tā kā Kungs tobrīd gulēja, Brahma, raudzīdamies uz To, prātoja: ‘Kā gan es varētu Viņu pamodināt?’ Tad Brahma sāka meditēt uz Kungu, skandējot Tā vārdu. Viņš bija tik ļoti iegrimis skandēšanā, tik ļoti nodevies, ka no Viņa deguna parādījās mazs mežakuilis. Un tiklīdz šis mazais vepris iznāca no Brahmas deguna, Tas sāka augt. Pēc tam Tas ielēca ūdenī, uzbruka Hiranjakšam, nogalināja to un ar saviem ilkņiem izcēla Māti Zemi no ūdens. Kad Viņš parādījās virs ūdens, visas Dēvas sāka slavēt To.

Pat ja Viņš nebija dzimis no Paša Mahā Višnu vai Nārājana, pat ja Viņš bija parādījies tik vien kā no Brahmas deguna, Brahma raudzīja Viņu kā Nārājanas manifestāciju. Šeit jums jāsaprot – kādēļ Viņš neparādījās no Nārājana ķermeņa, bet iznāca no Brahmas ķermeņa? Tas parāda - kad paceļamies garīgumā un sākam identificēties ar Kungu, Kungs pārņem bhaktu pilnīgi savā varā.  Un kad Kungs pārņem bhaktu pilnīgi savā varā, nav vairs nekādās atšķirības starp bhaktu un Kungu. Tādēļ arī tiek teikts - ja kāds dara pāri bhaktam, tas nenodara pāri tam, bet gan Pašam Kungam!

Tādēļ šeit jūs redzat šo saikni starp bhaktu un Pašu Kungu. Kad sasniedzam pilnīgas aizmirstības stāvokli, paliek vienīgi Viņš. Tad Viņš spēj manifestēties caur ikvienu. Viņš spēj darīt jebko caur jebkuru. Viņš var izmantot ikvienu, jo pastāv vienīgi Viņš. Tādēļ šeit Viņš izmanto Brahmu, lai manifestētos kā Varaha, savukārt Brahma saglabā savu identitāti – lai izbaudītu Dasja bhavu, lai izbaudītu nodošanos uz Dievu. Šāds ir stāsts par Varahu un to, kā Viņš palīdzēja Māti Zemi atkal izcelt no ilūzijas. Kad Varaha nogalināja Hiranjakšu, viņš atbrīvoja to. Tiek teikts, ka gaisma izstarojās no Hiranjakšas ķermeņa un ieplūda Mahā Višnū. Tomēr viņam bija jāpiedzimst no jauna, tā kā viņš bija saistīts izdzīvot 3 dzīves.”

Šrī Svami Višvananda

Oriģinālierakstu lasiet šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru