26.08.14

Baltā zirga un tās jātnieka simboliskā nozīme


“Svētie raksti vēsta par vienu un to pašu zirgu. Tā ir taisnība, ka Bībelē vēstīts par Kristus atnākšanu. Bhagavatam vēstī, ka nāks Kalki Avatāra. Tāpat, protams, Korāns vēstī par Muhameda atgriešanos. Šeit mēs redzam vienotību, līdzību. Pat, ja tie ir trīs dažādi Zemes nostūri, mēs saskatām līdzību svētajos rakstos. Tie visi vēstī par kādas būtnes atnākšanu, tā atjās baltā zirgā, nesot līdzi taisnību, mieru, paceļot cilvēci. Un šeit jūs redzat, ka visi runā par vienu un to pašu personu, tikai mazliet citādāk ietērpjot vārdos, bet patiesībā tas ir Viens un tas pats. Musulmaņi sauc To par Muhamedu; hinduisti sauc To par Kalki Avatāru un Kristieši sauc to par Kristus, Jēzus atgriešanos. Tomēr patiesībā, Tas ir Viens.
Kad Viņš atnāks? Tad, kad visi patiesi atmodinās sevī šo šķīsto Mīlestību. Kad visi aptvers šo Šķīsto Mīlestību, tad Viņš atnāks. Patiesībā Viņi nāk, kad jūs realizējat Sevi. Viņi atmostas jūsu sirdī. Ne tik lieli, lai tos ieraudzītu ārpusē. Taču Viņi manifestējas cilvēka sirdī. Jūs to varat saukt par Pašrealizāciju, Dieva realizāciju vai Kunga Lotosa Pēdu sasniegšanu.
Viņi atklāj Sevi – Kungs atklāj Sevi katram, kurš ir pilnībā atdevies Viņam. Kungu nesaista Laiks tā, kā domā cilvēki. Ļaudis domā: ‘Labi, šis ir Dvarapa Jūgas (Dwarapa Yuga) laiks vai Satja Jūgas (Satya Yuga), vai Treta Jūgas, vai tagad Kali Jūgas’. Bet Kungu nesaista Laiks tā, kā cilvēki domā. Viņš atrodas aiz Laika, Viņš ir Laika Pavēlnieks. Viņš ir Manvantaras Kungs, Viņš Pats ir Kungs Laikam. Tādēļ Viņš manifestē Sevi cilvēka sirdī.
Balts ir šķīstība. Zirgs simbolizē vienā virzienā vērstu prātu. Prāta fokusu. Kad prāts ir fokusēts, kad prāts tiek kontrolēts. To māca Gīta: ‘Valdi pār maņām’. Maņas, Bhagavadgītā, kad redzat Krišnu jājam kaujas laukā, Viņš, savās rokās turot pavadu, savalda piecus zirgus. Katrs zirgs simbolizē vienu maņu. Tādēļ Viņš teica: ‘Valdi pār maņām’. Taču vēl paliek prāts! Prāts netiek pieskaitīts pie maņām. Tādēļ ka tas ir valdnieks, tādēļ ka viss ir prāts.

Lūk, šeit jūs redzat Kalki Avatāru turam pavadā pašas maņas. Kad prāts kļūst vienā virzienā vērsts uz mērķi – uz vienu mērķi – tad Kungs atklāj Sevi. Tādēļ zirgs simbolizē vienā virzienā vērstu prātu, fokusu un kontroli pār maņām. Tādēļ, kad prāts tiek kontrolēts, kad maņas tiek kontrolētas, tad atplauks šķīsta Mīlestība. Tad Kungs atklās Sevi cilvēka sirdī.”
Šrī Svami Višvananda

Oriģinālierakstu lasiet šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru