13.08.14

14.nodaļa: Bhagavadgītas kurss ar Šrī Svami Višvanandu



2014.gada 12.augustā Svamidži aplūkoja Bhagavadgītas 14.nodaļu ar nosaukumu "Guntraya Vibhaaga Yoga".

14.nodaļā Krišna izšķir trīs gunas: Sattva, Radžas (Rajas) un Tamas. Krišna paskaidro cik svarīgi, ka Bhaktam piemīt labas īpašības. Viņš teic Ardžunam, ka labās īpašības ir vajadzīgas, lai virzītos pa garīgo ceļu, taču galu galā mums jāpaceļas pāri trijām gunām.

Galvenās nodaļā apskatītās tēmas:
  • Triju dabu raksturošana
  • Trijas dabas ir transporta līdzekļi individuālās dvēseles pārvietošanās procesā
  • Atbrīvošanās sasniegšana, paceļoties pāri trijām materiālās pasaules dabām
  • Pacelšanās process pāri trijām dabām
  • Triju dabu valgus var saraut ar nodošanās pilnu mīlestību

Fragments no Svamidži sniegtā komentāra:


11
sarva dvāreṣu dehe’smin
prakāśa upajāyate
jñānaṃ yadā tadā vidyād
vivṛddhaṃ sattvam ityuta

Kad pa visus ķermeņa vārtus pārpludina gaisma, sapratnes gaisma, uztvere un zināšanas, jums jāsaprot, ka noticis milzīgs Satviskās Gunas pieplūdums un pacēlums dabā.

"Šeit Bhagavāns teic, ka tad, kad jūs pārņem neatturama laime, dažreiz jūs pārpludina šādā dziļa laimes izjūta - jūs pat nezināt, no kurienes tā rodas. Jūs jūtat svētlaimīgu prieku iekšienē, jūs sākat smieties un raudāt vienlaikus, jūs pēkšņi esat sajūsmināts. Tā ir gaismas plūsma, sapratnes gaisma - kad zināt, ka esat atradis ceļu, jūsu ceļu dzīvē, esat atradis jūsu Guru, jūs vairs neesat vienkārši kāds, kas iet pa ielu. Jūs sajūtaties piederīgs un šīs piederības sajūtas dēļ jūs izjūtat milzīgu prieku, ka neesat viens pats šajā ceļā.

Šajā gaismā mēs rodam spēju skaidri spriest bez nosodīšanas, sasniedzam spēju atšķirt, kas ir kas, un  saprotam, kas ir dzīve. Kas ir patiesība; mēs zinām, kas ir labs un kas ļauns. Kad parādās vieduma gaisma, prāts automātiski novēršas no ārpasaules, tas pavēršas uz iekšieni. Prāts sāk koncentrēties uz iekšpusi, nevis ārpusi. Un tad, kad ar sādhanas, meditācijas palīdzību sākam vērsties savā iekšējā pasaulē, mēs automātiski attālināmies no ārpasaules.

Nekas no ārpasaules vairs pa īstam neuztrauc jūs, jums ne no kā nav bail, jo jūs uzticaties un mīlat, jūsu ticība ir spēcīga."


Atsauksme:

"Vakardienas mācība man sniedza vispraktiskākos padomus. Esmu ajūrvēdas terapeite, un mans darbs ir saistīts ar trijām gunām. Vakardien es sapratu, ka man mazliet jāatlaiž pieķeršanās trijām gunām, jāattiecas pret tām pareizi, tādēļ sniegtie komentāri bija man ļoti noderīgi. " - Kalavati no Šveices

---
Šrī Svami Višvananda nolēma komentēt Šrīmad Bhagavadgītu - pārlaicīgos Kunga Šrī Krišnas vārdus. 18 dienas pēc kārtas katru dienu tiks apskatīta viena nodaļa. Gurudži savus komentārus sniegs caur Bhakti šķautni.

Šajā blogā mēs piedāvāsim nelielu ieskatu no katras dienas komentāra tiem, kuriem nebija iespējas apmeklēt kursu klātienē. Vēlāk mēs izdosim visu Gītas komentāru grāmatas, CD un DVD formātā.

Oriģinālierakstu lasiet šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru