31.07.14

1. nodaļa. Bhagavadgītas kurss ar Šrī Svami Višvanandu

Šrī Svami Višvananda izlēma 18 dienas pēc kārtas sniegt komentārus par Bhagavadgītu. Mēs tos publicēsim blogā tiem, kuriem nebija iespējas apmeklēt kursu.

Blogā tiks publicēta tikai maza daļa no komentāriem, savukārt nākotnē tiks izdots DVD un Grāmata, kurā atradīsiet katru no Svamidži lūpām izskanējušo vārdu par Bhagavadgītu.


2014.gada 30.jūlijā Svamidži apskatīja Bahagavadgītas 1.nodaļu, kuras nosaukums ir "Arjuna Vishaada Yoga".
Neliels nodaļas pārskats:
  • Nodaļā ir 47 panti.
  • Divas armijas ir gatavas cīņai Kurukšētras kaujas laukā.
  • Pandavas vada Judhišthira un Kauravas - Durjodhana.
  • Kurukšētras kaujaslaukā sapulcējušies 4 miljoni kareivju.
  • Aklais Dritharāštra, kurš ir Kauravu tēvs, un vēlas, lai viņa dēls Durjodhana saglabā karaļa troni Hastinapurā, lūdz savu ratu puisi Sandžaju pastātīt, kas notiek.
  • Sandžaja (apveltīts ar spēju redzēt notikumus no liela attāluma, kuru viņam dāvājis viedais Vjāsa) pastāsta, ka Durjodhana, redzot Pandavu armiju, devies pie skolotāja Drona un uzskaita visu diženo kareivju vārdus.
  • Durjodhana ir nobažījies, ka viņa armija nav pietiekami spēcīga salīdzinājumā ar Pandavu armiju.
  • Tad Bhišma pūš savā gliemežnīcā, lai iedrošinātu Durjodhanu; visi sāk pūst gliemežnīcas, taures, sist bungas utt.
  • Tad Ardžuna paņēma rokās savu loku un lūdza Krišnu aizvest viņu kaujas ratus pa vidu abām armijām. Raugoties uz visiem tuviniekiem un draugiem abu armiju rindās, viņa sirds piepildījās ar līdzcietību.
  • Ardžuna aizmeta savu loku un bultas un skumju pārņemts apsēdās.
  • Labestīgais Ardžuna, par spīti neskaitāmiem Kauravu centieniem iznīcināt viņu un viņa brāļus, kas attaisnotu viņa uzbrukumu tiem atriebības vārdā, atteicās cīnīties.
  • Ardžunu piepildīja arī bailes no neziņas, kas ir Dharma (pareizi) un kas Adharma (nepareizi).
Daļa no Swamidži komentāra:

sa ghoṣo dhārtarāṣṭrāṉāṁ

hṛdayāni vyadārayat

nabhaśca pṛthivīṁ caiva

tumulo’bhyanunādayan
19. Visu gliemežnīcu skaņas saplūda rēkoņā, kas satricināja debesis un zemi, un plosīja Dhiritarāštras dēlu sirdis.
Tad, kad visu varonīgo Pandavu gliemežnīcu skaņas saplūda kopā, to radītā rēkoņa bija tik spēcīga, tik dziļa un baisa, ka tā piepildīja katru paradīzes un zemes stūrīti. Kā jau teicu pirmīt, pat Indra bija nobijies.  Šī skaņa atbalsojās, piepildot visu zemi. Tā skanēja caur debesīm un zemi un radīja Dhritarāštras dēlos un citos kareivjos tādas šausmas, ka viņus pārņēma sajūta: “Ak mans Dievs, šī skaņa ir tik spēcīga!” Tajā mirklī dvēsele iekšpusē zināja, ka tās ir beigas. Tā, lūk, viņi jutās.
Viņi juta, ka viņu sirds tiek saplosīta.
Kad uzsākat garīgo ceļu ar pilnu sparu, tad šis spars aizslaucīs visu negatīvo. Ja jūs neļaujat negativitātei gūt virsroku. Ja jūs nekoncentrējaties uz negativitāti, bet koncentrējaties uz virzīšanos tālāk pa garīgo ceļu, šis spēks izdzēsīs visu. Jūs nevarat neko daudz darīt, kā tikai vienu - jums jābūt pārliecībai, jums jābūt uzticībai, un par pārējo Viņš parūpēsies. Šī ir garantija, kuru Viņš sniedz.  Bhakti Jogā vēlāk Krišna teic: “Katram, kurš atdodas man, es esmu atdevies vēl vairāk, un es tam sniegšu jaudu un spēku.”
Savukārt šeit Dhritarāštras dēli lūkojas uz savu vājumu. Tad, kad tie ierauga šo spēka pieplūdumu, tie sāk salīdzināt. Sākas salīdzināšana: "Kur es esmu? Kāpēc tas cits garīgumā ir tik tālu? Kādēļ tas izstaro tik daudz prieka un dzīvīguma?" Sākas šī salīdzināšana. Tad, kad ir salīdzinājums, tad jūs pārstājat virzīties, jūs esat sastindzis, jums iekšā ir bailes! Lūk, kas norisinājās Dhritarāštras dēlu sirdīs, kad tie ieraudzīja Pandavu varenību un to, kā tie virzījās uz priekšu - viņi sāka baidīties. Nebaidieties ne no kā!
Atsauksme:
“Vienreizēji. Patiesi izsmeļoši. Svami pamatīgi iedziļinājies pirmajā nodaļā. Viņš izskatīja katra panta katru vārdu. Es ceru, ka rītdiena būs tikpat lieliska!” - Ravi no Maurīcijas

Oriģinālierakstu lasiet šeit

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru