06.08.14

6.nodaļa: Bhagavadgītas kurss ar Šrī Svami Višvanandu



2014.gada 4.augustā Svamidži aplūkoja Bhagavadgītas 6.nodaļu ar nosaukumu "Dhyaana Yoga". 

6. nodaļā Krišna stāsta par to, kā mums nepārtraukti, dienu un nakti, prāts un saprāts jāvērš uz  Dievu. Viņš ir visaugstākais mīļotais, uz Viņu jāvērš visu mūsu dzīves.

Galvenās nodaļā apskatītās tēmas:
  • Karma jogs arī atsakās no pasaules
  • Prāts ir gan draugs, gan ienaidnieks
  • Meditācijas tehnikas
  • Neveiksmīga joga galamērķis
Fragments no Svamidži sniegtā komentāra:


42
athavā yoginām eva
 kule bhavati dhīmatām
 etaddhi durlabhataraṃ
 loke janma yadīdṛśam
 


Vai arī viņš var piedzimt viedu jogu ģimenē; patiesi, šāda dzimšana ir reti gūstama šajā pasaulē. 
 
“Šeit visužēlīgais  Kungs teic, ka šāds nekam nepieķēries cilvēks ir piedzimis jogu ģimenē. Jebkurš, kurš nodarbojas ar garīgumu - jūsu bērni ir augstas dvēseles, tās nav parastas dvēseles. Jūsu praskes dēļ jūs esat kļuvuši par šo gaismas kūli un jūsu alku pēc Dievišķā dēļ jūsu bērni arī ir diženas dvēseles.

Patiesi, šāda dzimšana ir reti gūstama šajā pasaulē’ -  tādēļ, ka ierasti mēs piedzimstam jau pieķērušies šai pasaulei. Cik daudz cilvēku patiesi piedzimst ģimenē, kurā viņi tiek ievirzīti garīgajā ceļā? Šeit Krišna runā arī par jūsu bērniem.  Ja jūs tiem sniegsiet labu garīgo izglītību, ja jūs paši esat garīgi, tas palīdzēs viņiem virzīties uz Dieva Realizāciju.


Šeit Krišna turpina, sakot, ka tā ir ļoti reta iespēja - atdoties Guru. Tādēļ, šādā inkarnācijā, kad esat atradis savu Satguru, dariet visu, lai nepazaudētu to. Gods un žēlsirdība, sasniedzot Skolotāja Lotusa Pēdas, saņemot padomu un kalpojot Skolotājam, ir ļoti reti sniegta iespēja.  Šāda piedzimšana ir reti gūstama. Šādas piedzimšanas vertība nav izmērāma."



Atsauksme:

"Svamidži šodien runāja līdzībās. Tādā veidā mēs vieglāk varam uztvert to, ko viņš vēstī. Viena no šodien sniegtajām līdzībām bija par prātu, kas ir kā ūdens, kas pieņem tā trauka formu, kurā tiek ieliets - es to viegli varēju sasaistīt ar sevi. Tas palīdz man aptvert, ka mums jākoncentrējas vienīgi uz Dievu un ne uz ko citu." 
- Endrjū no ASV 

---
Šrī Svami Višvananda nolēma komentēt Šrīmad Bhagavadgītu - pārlaicīgos Kunga Šrī Krišnas vārdus. 18 dienas pēc kārtas katru dienu tiks apskatīta viena nodaļa. Gurudži savus komentārus sniegs caur Bhakti šķautni.
Šajā blogā mēs piedāvāsim nelielu ieskatu no katras dienas komentāra tiem, kuriem nebija iespējas apmeklēt kursu klātienē. Vēlāk mēs izdosim visu Gītas komentāru grāmatas, CD un DVD formātā.

Oriģinālierakstu lasiet šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru