31.10.14

Govinden festivāls Kudrefinā, Šveicē

Pagājušajā sestdienā (18.09.2014.) Šrī Svami Višvananda svinēja Govinden festivālu Kudrefinā (Cudrefin), Šveicē. Pilsētā ieradās sekotāji no visas pasaules, lai veselu nakti aizvadītu svinībās par godu Kungam Krišnam, un būtu daļa no pasākuma, kurā pirmo reizi Gurudži piedalās kopā ar saviem Eiropā esošajiem sekotājiem.

Govinden festivāla diena aizsākās agri no rīta ar Krišnas abhišekā Kudrefinas Kamala Netra Krišnas templī.

Kamala Netra Krišna ("Krišna ar skaistajām acīm") Savā altārī

Krišna tika ienests iekšā no Sava dārza tempļa uz abhišekā vietu, kur tika nomazgāts un saposts jaunās drēbēs vakara ceremonijai.





Gurudži nolēma, ka abhišekā tiks veikts Klīvena un Marī - festivāla organizatoru - mājā, un šajā ceremonijā jau piedalījās aptuveni 40 sekotāju. Lai gan pašu abhišekā un pudžu telpu izmēru dēļ varēja vērot tikai pāris cilvēku, visi klātesošie bija pārpilni prieka - tie dziedāja un plaudēja, un Krišnas klātbūtne jau bija ļoti jūtama.



Rīta ceremonijā Krišnam tika pedāvāti septiņi kariji, kuri pēc tam visiem tika servēti kā prasādam pusdienās.


Pēcpusdienā Kudrefinā ar autobusu ieradās aptuveni 50 Šrī Pītha Nīlajas rezidenti no galvenā starptautiskā Bhakti Margas centra. Šveiciešu sekotāji ļoti sirsnīgi  uzņēma viesus. Lūk, kā viņi to apraksta savā blogā:

"Mums par milzīgu prieku aptuveni 50 rezidentu pieteica savu dalību. Tagad viņi varēja būt ciemiņi un izbaudīt svinības ar Gurudži  no sākuma līdz beigām. Iespēja nodrošināt tiem, kas vienmēr tik ļoti rūpējas par to, lai viss ritētu gludi, un visi Špringenā sabraucošie viesi būtu apmierināti, jauku pasākumu mūs darīja laimīgus."
(aptuvens tulkojums no šī bloga ieraksta http://vishwananda-ch.blogspot.de/2014/10/govinden-fest-teil-2-der-tag.html)





Vakara svinības ievadīja procesija no tuvējās mājas uz halli.



Brīnišķīgi ragoli rotājumi halles ārpusē

Tai sasniedzot halli, Krišna tika novietots uz altāra un Gurudži ieņēma Savu vietu krēslā. Viņš apsveica visus ciemiņus ar ierašanos un teica runu kreoliešu valodā un arī angliski.

Šrī Svami Višvananda vaicāja viesiem: "Kāds ziedojums ir visvērtīgākais?"
Daudzi tūliņ atbildēja: "Mīlestība!", "Es pats!" un "Cukurs!" (telpu piepildīja smieklu šalts pēc šīs atbildes). Svamidži teica, ka hinduismā vērtīgākā dāvana, ko var pasniegt, ir govs. Lūk, kā Gurudži izskaidroja šo saistību ar Govinden festivālu:

"Gau Daan - uzdāvināt govi - ir pati augstākā dāvana, ko var pasniegt. Karthika mēneša laikā, ja piedāvājat Krišnam kaut vai tikai vienu Tulsi lapiņu, šī Tulsi ir 10,000 govju vērta. Lūk, tāda ir punja (punya) - svētība, ko saņemat, piedāvājot Krišnam šajā dienā vienu vienīgu Tulsi lapiņu - tā ir 10,000 punju vērta.

Pasniedzot augstāko ziedojumu  - govi - jūs iegūstat punju, tas ir, jūs iegūstat labu nopelnu savai dzīvei. Kad pasniedzat šo ziedojumu, govi, jūs iegūstat kādu nopelnu, kas paceļ jūs augstākā garīguma līmenī. Un šī mēneša laikā Bhagavāns - kā teikts Šrīmat Bhagavatam - piedāvājot kaut tikai vienu vienīgu Tulsi lapiņu Krišnas Pēdām, vai ticat, vai neticat, jūs saņemat 10,000 punjas, tā it kā būtu pasnieguši dāvanā 10,000 govis. Iedomājieties to, kurš pasniedz dāvanu ticot! Tā sniedz vēl vairāk. Tāda ir Paša Kunga spozme, kurā šī mēneša laikā Viņš dara Sevi pieejamu ikvienam. Mēs aizdedzam šajā dienā lampu, lai parādītu Viņam savu pateicību, savu nodošanos Viņam.

Šī lampa vienmēr atrodas centrā. Kas ir šis Visuma centrs? Tas taču ir Pats Bhagavāns, vai ne? Tas ir Nārājana. Bhagavatgītā Krišna ir teicis: 'Es esmu centrs. Es esmu bindu. Es esmu visaugstākais. Es esmu viss.' Un tas, lūk, ir visa centrs. Tādēļ Viņš atrodas šeit vidū. Tas ir Pats Krišna. Un visi, kas dejos apkārt, simbolizēs gopī. Cilvēki, visi jūs, kas dejos apkārt, jūs būsiet gopī. Jūs būsiet gopī bhāvā.

Runājot par lampu, piemēram, šai lampai - protams, Indijā ir lielākas lampas, bet vienmēr katra gaismiņas tajā ir Krišna un gopī, Krišna un gopī, Krišna un gopī, Krišna. Krišna un gopī, Krišna un gopī, Krišna. Pieci, pieci, pieci, pieci, pieci. Kopā lampā ir 155 gaismiņas. 154 no tām ir Krišna un gopī, Krišna un gopī, Krišna un gopī. Un beidzamā ir vienīgi Krišna. Viņš ir Visaugstākais, kas paliek, vienmēr. Tas ir Paša Kunga pārākums, ka Viņš tiek atainots kā lampa, kura degs visu cauru nakti, un, protams, mēs dziedāsim. Šie ir jautri svētki. Tie nav garlaicīgi svētki, bet gan jautri! Mīlestības pret Viņu pierādījums. Mīlestību, kuru jūtat sirdī, jūs sniedzat Kungam, lai Kungs to vairo, un atmodina arī jūsos iekšā to pašu bhāvu, kuru Viņš atmodināja, kad dejoja Rāsu ar gopī."



Pēc Gurudži runas sākās ceremonija - sākoties ar Guru Stotram, kura laikā visiem sekotājiem, kas pēdējās dienās un nedēļās bija palīdzējuši sagatavot svinības, bija atļauts piedāvāt ziedlapiņas Gurudži pēdām.
  


Pēc tam priesteris no Maurīcijas uzsāka pirmo pudžu, kuras beigās tika aizdegta milzīgā Kambama lampa.


Tiklīdz bija aizdegti visi lampas deglīši, visi sāka dziedāt bhadžanas un dejot ap lampu. Gurudži arī dejoja un dziedāja kopā ar visiem.





Pāris maurīcieši un šveicieši bija sagatavojuši deju priekšnesumus un nodejoja tos ap lampu. 






Dejojot un dziedot visas nakts garumā, tika sagaidīts rīts. Svami un ciemos atbraukušais priesteris no Maurīcijas noslēdza pudžas, un piedāvāja ārati gan Krišnam uz altāra, gan Krišnam lampas formā.



Gurudži dāvāja svētību visiem klātesošajiem ar Višnu Pādam no altāra
Kā daļa no tradicionāla svētku noslēguma lampas centrs tika aiznests uz blakus esošo ezeru - Lac de Neuchatel - lai uguns tiktu atgriezta dabai.




Organizatori pateicās visiem sabraukušajiem viesiem, kā arī Gurudži par dalību šajos svētkos, un visi devās pie miera.

Šveiciešu sekotāji pavadīja daudz laika, gatavojot pasākumu, lai varētu uzņemt Svamidži un viesus 12 stundu gariem svētkiem. Organizēšanā izpalīdzēja daudz brīvprātīgo.



Bija milzīgs prieks piedalīties šajā pasākumā. Redzot visus sekotājus sirsnīgi strādājot plecu pie pleca, lai dāvātu Krišnam šos svētkus, kā arī izbaudīt 12 stundu garas lūgšanas ar Gurudži bija brīnišķīga un neaizmirstama pieredze.

Milzīgs paldies Gurudži par šo jauno tradicionālo svētku pieredzi, kā arī šveiciešu sekotājiem par fanatastisku pasākuma organizāciju!

Jai Gurudev!
Oriģinālierakstu lasiet šeit.
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru