03.11.14

Divali un gaismas uzvara pār tumsu

Divali svinības 2013.gadā

Pagājušajā naktī Šrī Pītha Nīlajā, dievietes Mahā Lakšmī mājvietā mēs svinējām Divali (Diwali), iezīmējot trīs naktis ilgu Mahā Lakšmī veltītu lūgšanu kulmināciju.

Mahā Lakšmī murti pie galvenās ieejas Šrī Pītha Nīlajā

Vārds "Divali"  ir saīsinājums no "Dīpavali" (Deepavali), kas nozīmē "gaismu rindas", jo šajā festivālā galvenā tradīcija ir radīt gaismu, aizdedzot daudzas eļļas lampiņas vai sveces.

Aizdegtas māla lampiņas Divali svinību laikā 2013.gadā
Rangoli rotājumi Šrī Pītha Nīlajas ārpusē pie galvenās ieejas Divali svētkos 2014.gadā
Rangoli rotājumi centra iekšpusē pie galvenās ieejas Divali svētku laikā 2014.gadā

Šiem svētkiem raksturīgas tradicionālas dekorācijas ir arī Rangoli rotājumi. Tos izvieto dažādās vietās, sagaidot un sveicot Mahā Lakšmī. Viņas pēdiņu nospiedumi uz grīdas reprezentē Viņas klātbūtnes izpausmi mūsu vidū.

Mahā Lakšmī pēdiņu nospiedumi pie Šrī Pītha Nīlajas galvenās ieejas Divali svinību laikā 2014. gadā

Dažādos Indijas reģionos un hinduisma filozofijas skolās pastāv daudz dažādu mītu, leģendu un ticējumu par šo trīs lūgšanās aizvadītu dienu nozīmi. Tomēr galu galā tie visi saistās ar simbolisku gaismas uzvaru pār tumsu, zināšanu uzvaru pār neziņu, labā pār ļauno, un cerības - pār izmisumu. Pirmo lūgšanu nakti sauc Dhanteras, un to parasti saista ar Dhanvantari - Mahā Višnu manifestēšanos no putās sakultā Piena okeāna, atnesot Amritas - nemirstības eliksīra - kausu. Otrā Mahā Lakšmī veltīto lūgšanu nakts tiek saukta arī par Naraka Čaturdašī (Naraka Chaturdashi), tajā atzīmē Krišnas un Satjabhāma (Satyabhama) uzvaru pār dēmonu Narakāsuru. Un trešajā naktī parasti piemin Kunga Rāmas atgriešanos Aijodhjā (Ayodhya) pēc 14 trimdas gadiem.

Tuvojoties trešās lūgšanu nakts beigām Šrī Pītha Nīlajā ar svecīšu un lampiņu aizdegšanu atklājas galvenais Divali svētku aspekts - ikvienam tiek dota iespēja aizdegt sveci vai lampiņu un simboliski izplatīt gaismu, iznesot to ārpus centra telpām.

Sveču un lampiņu aizdegšana Divali svinībās 2014.gadā

Šrī Svami Višvananda gadu laikā ir izcēlis svarīgāko Divali svinībās: Mahā Lakšmī godināšanu, iekšējās gaismas izstarošanu, māla lampiņas simbolismu un Kunga Rāmas dharmisko rīcības paraugu.

Mahā Lakšmī godināšana

Pudža Mahā Lakšmī Kuberam Divali svinību laikā 2013.gadā

"Dieviete Lakšmī tiek pielūgta šajā dienā, jo Viņa ir Pati Gaisma, Viņa ir tā, kura dāvā Šakti; Viņa ir tā, kas dod spēku visu uzturēšanai, lai uzturētu pašu dzīvi. Viņa iznīcina tumsu un izstaro gaismu - gaismu, kas ir Viņa Pati. Tā ir patiesība, ka Viņa ir bagātības Dieviete, bet ir dažādu veidu bagātība. Ja kāds tiecas pēc materiālās bagātības, protams, Viņa to sniegs, Viņa ir devēja, Viņa ir apgādniece, Viņa dos materiālās pasaules bagātību. Taču ejot garīgo ceļu, Viņa dod cita veida bagātību - garīgo bagātību. Viņas vārds šajā aspektā ir Saubhagja Dajini (Saubhagya Dayini). Viņa dod visu, kas priecē viņas sekotāju. Viņa piepilda sava sekotāja iekšējo vēlmi, ja vien tā ir konstruktīva. Lūdzoties Viņai Divali laikā, Viņa dāvā laimi, prieku - abējādi - garīgajā ceļā un materiālajā pasaulē, jo Viņa ir visa pārpilnība. Viņa nedod tikai pusi. Viņa dod pilnīgi, bet viņa arī tikpat pilnīgi atspoguļo to, cik daudz esam nodevušies Viņai. Ja jūs esat nodevies Viņai pa pusei, viņa dos pusi. Pusi no pārpilnības. Tas ir tik daudz, cik jūs spējat panest. Ja Viņa dos jums vairāk, jūs nespēsiet ar to tikt galā. Viņa var dot arī maksimālu pārpilnību, visus 100 procentus, bet jums ir jāiemācās nodoties Viņai līdz galam, par visiem 100 procentiem, un tad Viņa sniegs jums šo pārpilnību." (Just Love 3, 337.lpp.)


Iekšējās gaismas aizdegšana


Aizdedzot sveci Divali svinību laikā 2014.gadā

Divali ir gaismas festivāls. Kāpēc gaismas festivāls? Tas ir tāpēc, ka tad, kad Rāma nogalināja Rāvanu un atgriezās savā karaļvalstī Aijodhjā, cilvēki to svinēja ar aizdegtām mazām lampiņām, rādot gaismas uzvaru pār tumsu. Tas atgādina arī mums par mūsu iekšējo gaismu. Cilvēkiem patīk dzīvot prāta tumsībā, un viņiem patīk pie tā turēties. Viņi aizmirst, ka viņu sirds dziļumos mīt gaisma. Divali laikā cilvēki aizdedz gaismu, savu iekšējo gaismiņu, atgādinot sev - jā, gaismas uz altāra ir viens, tomēr vissvarīgāk ir aizdegt savu iekšējo gaismu un ļaut tai spīdēt. Kad jūs sākat izstarot gaismu, kad jūsu sirds sāk starot Mīlestības gaismā, tā piesaista vairāk nekā tikai pozitīvismu, tā piesaista Pašu Kungu. Kad jūs piesaistāt Pašu Kungu, jūs varat vienkārši atdot sevi Viņam. Tā ir Divali patiesā nozīme - atmodināt savu iekšējo gaismu un ļaut tai spīdēt. (JL3, 336.lpp.)

Māla eļļas lampiņas simbolisms

Šrī Svami Višvananda aizdedzina māla lampiņu Divali svinību laikā 2013.gadā

"Patiesībā māla lampiņa simbolizē ko ļoti svarīgu. Ar to mēs sakām: "Dievs, tu esi gaisma, bet mēs esam batti - deglīši. Tā ir mūsu saikne ar Dievišķo. Māla lampiņa ir mūsu ķermenis un simboliski parāda, ka šis ķermenis nav nekas cits kā tikai putekļi un pīšļi, un putekļos tas arī pārvērtīsies. Un iekšpusē deg gaisma, jūsos kvēlo Mīlestība. Tad paaugstinieties, celieties un audziet, lai jūsu intelektu apgaismo Dieva žēlastība, Dievišķās Mātes žēlsirdība, lai spējat šajā dzīvē izmantot izdevību un īstenot savu Būtību. Apzinieties, no kurienes jūs nākat, apzinieties, kas esat, aptveriet savu darbu, savu misiju, saprotiet, kurp ved jūsu ceļš un kas ir jūsu patiesais pienākums šajā dzīvē. Ļaujiet šai gaismai spīdēt caur jums. Kļūstiet par šīs Mīlestības vēstnesi, kļūstiet par Dievišķā vēstnesi - neierobežojiet sevi tikai par to esam, kādu jūs redz jūsu prāts. Arī tādēļ mēs aizdedzam šo lampiņu."
(no Šrī Svami Višvanandas runas youtube kanālā).

Kunga Rāmas dharmiskais piemērs

Rāma Navami (Ram Navami) svinības 2012.gadā

"Stāstā par Kungu Rāmu jūs redzat, ka Viņa dzīve nebija vienkārša. Viņš tika nosūtīts uz mežu un, protams, saskārās ar daudzām grūtībām, bet Viņš stājās tām pretī. Viņš nekļuva vājš. Viņš nemuka prom vai nesāka raudāt. Viņš neteica: "Es atsakos no savas misijas. Es to neturpināšu." Taāpt arī tiecoties pēc Dievrealizācijas vai Pašrealizācijas - neatkarīgi no tā, kas notiek, jums jābūt stipriem. Kad jūs apņematies būt stipri, Dievišķais dāvās jums enerģiju, bet šo apņemšanos jāpaveic jums, nevis Dievam." (JL2, 84.lpp.)

 "Redziet, mīlēt Dievu nav viegls uzdevums, tā ir taisnība, taču tas nav neiespējami. Šajā ceļā ir daudz pārbaudījumu, kurus Dievs jums sūta. Viņš liek iet cauri daudziem izaicinājumiem. Taču patiesībā šie pārbaudījumi un izaicinājumi ir tikai tāpēc, lai darītu jūs stiprākus, ja esat atdevuši sevi Viņam. Bet ja jūs neesat atdevušies, jūs kritīsiet. Jūs neizturēsiet. Šī izvēle ir jūsu ziņā. Jums jāpajautā sev pašam, ko jūs patiešām vēlaties. Nav nepareizi vēlēties pasauli, taču tad arī pasauli jūs iegūsiet. Tāpat arī - lai ko jūs savā dziļākajā būtībā vēlētos, Viņa to piepildīs. Viņa ar prieku sniegs jums to, ko jūs vēlaties, kamēr visbeidzot jūs palūgsiet to, kā dēļ patiesībā jūs esat šeit atnākuši. Tādēļ šajos Divali svētkos pielūdziet Dievieti Lakšmī Parašaktī formā, Šaktī, kura caurauž visu, lai Viņa savā mātišķajā Mīlestībā jūs nes, tiek ar jums galā un pieskata jūs."  (JL3, 366.lpp.)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru