30.09.14

Navaratri 5. diena - Skanda Mā

Skanda Mā
Navaratri piektajā dienā Dievišķo Māti mēs godinām Skanda Mātā formā.

Iepriekšējos gados Šrī Svami Višvananda ir teicis: "Mātes piektā forma ir pazīstama kā Skanda Mātā. Ka jūs visi zināt, Šivam bija divi dēli - Ganeša un Muruga. Murugu sauc arī par ‘Skandu’ vai Kartiku. Tā kā Durga Devī ir Kartikas māte, Vina tiek saukta arī par ‘Skanda Mata’. Kristīgajā pasaulē varētu saukt par Erceņģeli Mihaēlu, kurš ir visu eņģeļu un visu erceņģeļu līderis. Tāpat kā Muruga ir Dieva kareivis, Viņš ir debesu armijas komandieris. Te jūs redzat Dievieti Bhagavati, Skanda Devī, kas tur rokās Murugu, tā parādot, ka Viņa ir visu spēku Māte. Viņa ir Māte visiem spēkiem. Viņa ir Māte, kas dod spēku, lai iznīcinātu visu negativitāti."

Jagna - attīrīšanas rituāls
"Vēl Viņa nāk, lai iznīcinātu jūsu lepnumu, pat ja Viņai jābūt striktai- Viņa vēl nepieņem Kalī formu – Viņa ir maiga. Viņa jūs brīdinās: ‘Hei, esi uzmanīgs! Uzmanies!’ Bet, ja tas nenostrādās, Viņa izpaudīsies kā Mahā Kalī.

Skanda šajā formā simbolizē jūs visus, katru no jums, ne tikai viņu, bet visa cilvēce ir Viņas rokās. Viņa tur visus. Tāpat jūs varat redzēt Māti Mariju ar atplestām rokām un sakot: ‘Visi cilvēki šajā pasaulē ir mani bērni.’ Tā, iedomājieties sevi Skandas vietā, sēžot Viņas klēpī un lūdzot Viņu, lai Viņa atbrīvo no visa lepnuma un ego Savā veidā - maigā veidā - tā, ka Viņa var jums palīdzēt atmosties."

"Šajā formā Dievišķā Māte dod pasaulei bērnus. Tātad, cilvēkus, kuriem nav bērnu, un kuri vēlas bērnus,  Viņa var svētīt ar bērniem."

Šogad mums bija īpašs viesis - Hindu priesteris Radža Sekaragurukkals no Londonas.

Šrī Svami Višvananda sveicina Hindu priesteri Radžu Sekaragurukkalu
Radža Sekaragurukkals sanskritā skandēja Devī Mahātmjāmas 13 nodaļas (700 vārsmas). Un pēc katras nodaļas noskandēšanas, tika godinātas dažādas Mā Čandikas formas, pienesot prasādu un izpildot īsu ārati.

Radža Sekaragurukkals skandē Devī Mahātmjāmu
Viņš bija patīkami pārsteigts par Bhakti Margas ģimenes bhaktu dzīvesprieku lūgšanu laikā, un viņš teica: "Jums ir ļoti labs Guru!"

Skandējot Durga Čalīsu

"Pirmo reizi redzu ko tādu! Kad jūs sākāt dziedāt bhadžanas, tas bija ļoti apbrīnojami! Es to sajutu! Zināt, Mā mājvieta ir Šrī Pītam.  Šrī Pītamā ir zvans, bet viņam nav mēles. Tad, kā lai zvans rada skaņu? Ikreiz, kad cilvēki dzied bhadžanas, ikreiz, kad cilvēki veic Matadžī Nām, skaņa automātiski nāk no zvana. Noteikti, šodien šeit it Šrī Pītam. Džei Mātā!"

Raksta oriģinālu varat lasīt šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru