26.09.14

Navaratri 1. diena - Šailaputrī un Dēvī Mahātmjas lasīšana

Viena no Dievišķās Mātes slavināšanas tradīcijām Navaratrī nakts svinību laikā Šrī Pītha Nilajā ir ikvakara Dēvī Mahātmjas lasījumi.


Dēvī Mahātmja ir Markandeja Purānas daļa, un tā stāsta par dievietes Durgas uzvaru pār dēmonu Mahišasuru. Kā jau Šrī Svami Višvananda mums iepriekšējos gados ir stāstījis, šis dēmons simbolizē "mūsu ego, mūsu lepnumu".
Dēvī Mahātmja tiek dēvēta arī par Durgas Saptašatī vai vienkārši Saptašatī, jo tajā ir 700 vārsmas (saptašatī nozīmē ‘septiņi simti’), kas sakārtotas 13 nodaļās. Vakar, Navaratri pirmajā vakarā, rituālais lasījums sākās ar pirmo nodaļu, kas saucas ‘Madhu un Kaitaba nogalināšana’.
Šrī Svami Višvananda iepriekšējos gados mums ir devis šādu pirmās nodaļas skaidrojumu:

“Šailaputrī veidolā Viņa iznīcina Dievu lepnumu. Patiesībā mēs visi esam daļa no šiem Dieviem. Nav nekādu atšķirību.
Šajā formā Viņa iznīcina mūsu lepnumu, mazo Dievu lepnumu. Durgas Saptašatī pirmajās nodaļās mēs lasām, par to, kā no Mahā Višnu ausīm, kamēr Viņš bija dziļā sādmahī stāvoklī, iznāca divi dēmoni.  Tie bija divi brāļi - Madhu un Kaitabha, kas simbolizē mūsu ‘pārāk daudz’ un ‘pārāk maz’. Mēs sūdzamies, kad ir par daudz, un, kad ir par maz, mēs arī sūdzamies, jo ne ar ko neesam apmierināti, jo vienīgi Pats Kungs var mūs apmierināt.
Mahāmaja abhišekā
Mēs ciešam no visa, kas mums ir par daudz, un ciešam arī no visa, kas mums trūkst, no visa, kā mums nepietiek. Abos šajos gadījumos, ko mēs redzam, mums viss jāziedo tam Kungam, mums jākļūst par instrumentiem. Un, lai kļūtu par instumentu, mums jāziedojas.
Tas, kas šeit ir domāts ar ziedošanos, nav situācija, kad jums viss jāatstāj un jāziedojas Viņam, bet gan jums jātic, ka, lai ko jūs arī darītu, Viņš vai Viņa ir līdzās.
Ar dēmonu nogalināšanu izpaudās Himalaju meita Šhailaputrī. Himalaji simbolizē tīrību un Mā Bhagavatī, Devī Durgu. Viņa pieņēma šo aspektu, lai iznīcinātu mūsu ‘pārāk daudz’ un ‘pārāk maz’ un padarītu mūs par tādiem, kas ziedojas Dievišķajam."

 
Raksta oriģinālu varat lasīt šeit

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru