04.11.14

Vienreizējā Karthikas nakts ar Šrī Svami Višvanandu



Pirmo reizi Bhakti Margas vēsturē, Šrī Pītha Nīlajā no 25.oktobra pulksten 17:30 līdz pulksten 6:30 26.oktobrī visas nakts garumā notika Karthikas mēneša svinības. Šīs svinības notika vienu nedēļu pēc Bhakti Margas Govinden festivāla Kudrefinā, Šveicē. Visu nakti tika dziedāta slava Kungam, dejojot ap Kuthu Vilakku (uz grīdas novietota lampa), kura saskaņā ar Šrī Svami Višvanandas vārdiem simbolizē visa centru, Pašu Krišna Bhagavānu, Visaugstāko.


Pasākuma atklāšanas runā Šrī Svami Višvananda paskaidroja Karthikas nakts lūgšanu nozīmi un atklāja visu 4 galveno 2014. gada Karthikas mēnesī notikušo Bhakti Margas svinību nozīmi .

-Rās Karthika (8.oktobrī) - Bhakti Margas Radha Krishna Bhakta Udara tempļa inaugurācija Leirijā, Portugālē - Kunga Krišnas Rāsa Līlas godināšana.

-Damodara Karthika (18. oktobrī) - Govinden festivāls - Kunga Krišnas Damodara Līlas godināšana.

-Govardhana Karthika (25. oktobrī) - Karthikas nakts svinības Šrī Pītha Nīlajā, Špringenā, Vācijā.

Šrī Svami Višvananda sacīja: “Šodien ir diena, kad tiek veikta Govardhana pudža. Govardhana ir kalns, kuru Kungs Krišna pacēla uz sava mazā pirkstiņa, lai pasargātu Vrindāvanas iedzīvotājus no Indras iznīcinošajām dusmām un salauztu tā lepnību, atklājot Indram, ka viņš vienkārši pilda savu pienākumu. Tāpat Viņš atgādināja katram - tad, kad dzīvē mums tiek piešķirts kāds pienākums, mums tas ar prieku jāpilda. Tad Kungs Sevi atklās.”

Šrī Svami Višvananda tāpat piebilda: “Un nākamajā nedēļā būs Kalyana Utsavam - kad svinām Mahā Višnu precības ar Lakšmī un Bhu Dēvī. Dienvidindijā tiek svinēta Vishnu Kalyana, savukārt Ziemeļindijā viņi svin Tulsi Vivah, to, ka Mahā Višnu apprecēja Tulsi. Un Karthikas mēnesis beidzas 6.novembrī.”


Karthikas nakts lūgšanu ceremonija 

Kartikas naktī veiktā Kalaša pudža / homa

Nakts svinības aizsākās ar Kalaša pudžu un Abhišekā, kuru Govardhana šilam (shila) veica Šrī Svami Višvananda. Šrī Pītha Nīlajā Govardhana šilam kā Kungam Krišnam tiek regulāri veikti rituāli.


Šrī Višvananda veic Govardhana šīlas abhišekā
Visas nakts garumā reizi trijās stundās tika  veikta pudža. Pēc katras no tām katru reizi dievībām pasniegtais prasāds tika izdalīts visiem klātesošajiem.

Prasāds

Saldākais Karthikas nakts brīdis

Šrī Svami Višvanandas Lotosa Pēdām tika veikts abhišekā. Tā laikā tika dziedāta Damodarashtakam.

Šrī Svami Všvanandas Lotosa Pēdām Karthikas nakts svinību laikā tiek veikts abhišekā

Visas nakts garumā tika dziedāts, godinot tā Kunga slavu

13 stundu nepārtraukta namasamkirtana sākās ar Damodarashtakam, pēc kuras skanēja Gopī Gīta.

Damodaraštakam ir lūgšana, kuru veido astoņi panti. Tā tradicionāli tiek dziedāta ļoti labvēlīgajā Karthikas mēnesī. Tā vēl zināma kā Damodara. Damodara ir Krišnas vārds, kas saistīts ar Viņa Līlu, kurā Viņš ļāvās tikt sasiets ar savas mātes Jašodas mīlestību.

Gopī Gītu Šrī Svami Višvananda aprakstīja kā ‘gopī ilgu dziesmu’, ‘viņu ilgu pēc Krišnas izpausmi’.

Kuthu Vilakku 



Šrī Svami Višvananda aizdedz Kuthu Vilakku augšējo daļu (5 eļļas deglīšus)
Matadžī, sekojot Šrī Svami Višvanandas norādījumam, aizdedz pārējos 150 eļļas deglīšus

Kuthu Vilakku ar aizdegtiem visiem 155 eļļas deglīšiem. Tā sastāv no 30 lampām ar 5 degļiem katrā, kā arī augšējo lampu arī ar 5 eļļas degļiem. Šrī Svami Višvananda izskaidroja Kuthu Vilakku nozīmi Govinden festivāla laikā.
Kuthu Vilakku pamatni rotā krāsains ragolī

Visas nakts garumā Kuthu Vilakku tika pieskatīta, rūpējoties, lai lampiņās neizbeidzas eļļa, kā arī, lai visi deglīši būtu aizdegti.

Dejošana visas nakts garumā ap Kuthu Vilakku

 14 matadžī no Šrī Pītha Nīlajas kopienas uzstājās ar iestudētu deju, aizsākot nakts dejošanu.

Nakts svinības aizsākošs dejas priekšnesums ap Kuthu Vilakku
Dejas nakts garumā ap Kuthu Vilakku

Galvenās atšķirības starp Govinden festivālu un Karthikas nakti

Hinduistu priesteris no Maurīcijas, kurus Šrī Svami Višvanandas bija uzaicinājis piedalīties Karthikas nakts svinībās paskaidroja mums galvenās atšķirības starp Govinden festivālu un Karthikas nakti, tāpat arī par Kuthu Vilakku izmantošanu šajos svētkos:

“Govinden festivāls tradicionāli nāk no Maurīcijas, to pat nesvin Indijā. Tas pirmo reizi tika svinēts 50.to gadu vidū Portluisā (Port Louis) - Maurīcijas galvaspilsētā. Tas ir īpaši veltīts 8.Mahā Višnu avatāram - Kungam Krišnam Govindas aspektā, kas saistīts ar Govardhana Līlu, kad Kungs Krišna pacēla Govardhana kalnu uz sava mazā pirkstiņa. Šis festivāls tiek svinēts 4 nedēļu garumā, katru sestdienu, sākot no septembra vidus līdz oktobra vidum. Katru nedēļu svinības notiek citā templī dažādās Maurīcijas vietās ar mērķi darīt to ikvienam pieejamu.

Savukārt Karthikas nakts tiek svinēta no oktobra vidus līdz 6.novembrim. Lūk, šī ir galvenā atšķirība starp šiem diviem svētkiem: Govinden festivālu un Karthikas nakti.

Tomēr tāda Karthikas nakts, kāda tika svinēta Šrī Pītha Nīlajā, nekad iepriekš nebija notikusi. Tas ir ļoti īpašs notikums. Indijā ir īpaši svētki veltīti Mahā Višnu un Krišnam Karthikas mēneša ietvaros, tomēr tajos cilvēki aizdedz māla lampiņas tāpat kā Divali (Diwali).

Dažos Indijas reģionos Kuthu Vilakku tradicionāli izmanto Navaratri svinību laikā un arī dažos tempļos Mahā Višnu veltītās lūgšanās, taču ne Kungam Krišnam tā, kā tā tiek lietota Maurīcijā Govinden festivālā. Tāpat ir atšķrības starp dažādās svinībās izmantoto Kuthu Vilakku. Govinden festivāla laikā Kuthu Vilakku augšējo lampu rotā pāvs, savukārt  Dievišķajai Mātei veltītās lampas, kuras izmanto Navaratri svinībās, augšpusi rotā hamsa - gulbis."

Oriģinālierakstu lasiet šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru