25.01.14

T-kreklu līlā*

"Dievišķais atrodas tālu aiz prāta robežām, tāpēc ir ļoti grūti ar prātu aptvert Dievišķo. Līdz jūs patiešām neesat attīrījuši prātu pilnībā, ir ļoti grūti izprast Dievišķo." 
Svami Višvananda


Šo mācību mēs Šrī Pīta Nīlajā īpaši izjutām realitātē pirms pāris nedēļām. Tā kā Mediju komanda gatavojās 2013.gada Ziemassvētku pasākumu laikā iepazīstināt ar jauno t-kreklu kolekciju, mēs jautājām Svami, kuri no t-kreklu apdrukas dizainiem Viņam patīk vislabāk. Apskatot t-kreklu dizainu galeriju, Viņš īsi izteica savu viedokli par katru no tiem, un kā sev tīkamāko izvēlājās dizainu "Mīlestība" (angliski - Love). Ņemot vērā Viņa viedokli, Mediju komanda pasūtīja 3 veidu apdruku dizainus: "Šrī Jantra" (Sri Yantra), "Vienkārši Mīli un dziedi Dieva vārdus" ("Just Love and Chant the Divine Names"; saspēle ar Šrī Svami Višvanandas grāmatas nosaukumu - Just Love, kuru angļu valodā var saprast gan kā Vienīgi Mīlestība, gan Vienkārši Mīli)  un visbeidzot Svami mīļāko "Mīlestība" dizainu.


T-krekliem tika piemērotas atlaides Ziemassvētku laikā, un tiem bija ļoti liela piekrišana. Visi dizaini, izņemot "Mīlestība", tika pilnībā izpirkti, un mums pat nepalika kāds pāri pārdošanai pēc Ziemassvētkiem. Tas mums, Mediju komandai, bija pārsteigums, un mēs prātojām, kā tas var būt, ka visi t-krekli bija tik populāri, izņemot tā dizaina krekliņus, kuri Svami patika visvairāk. Būtu vēl saprotams, ja neviens dizains cilvēkiem nebūtu paticis, taču fakts, ka abu pārējo dizainu krekliņi bija pilnībā izprādoti, savukārt Svami mīļākā dizaina krekliņu nebija nopircis gandrīz neviens, likās pilnīgi neloģisks.

Kā tas ierasts, cilvēka prāts uzreiz sāk meklēt attaisnojumus un izskaidrojumus, kā tas varēja atgadīties. Mēs sākām sev teikt, ka šis dizains bija pārāk neizteiksmīgs, pārāk nesaprotams, krāsas nav pārlieku skaistas utt. Svami, kurš vienmēr atspoguļo mums mūsu prātos notiekošo, sāka izteikt dažādas replikas, piemēram: "kāpēc vispār tika izveidots šis dizains, tas ir pārāk nesaprotams" un "mums ir vairāk jāizjūt, kas sekotājiem Eiropā iet pie sirds". Protams, ka ieguvuši Svami apstirpinājumu mūsu domām, mēs atskārtām, ka tā tiešām bija kļūda pasūtīt šāda dizaina t-kreklus, lai gan mēs sākumā bijām ieguvuši Svami svētību un Viņam šis dizains bija paticis vislabāk.

Šis stāsts varētu beigties šeit, taču mums par laimi Dievam bija citi plāni. Tā bija sanācis, ka piedalīties gada noslēguma svinībās bija ieradušies 12 maurīcieši (Maurīcija ir valsts, kurā dzimis Svami), kuri pāris nedēļas dzīvoja Ašramā un plānoja atgriezties dzimtenē jaunā gada iesākumā. Tā kā viņu viesošanās laiks tuvojās noslēgumam, kādam no Mediju grupas ienāca prātā, ka tā būtu jauka doma uzdāvināt uz atvadām neizpārdotos t-krekliņus. Iepriekšējā vakarā pirms viņu aizlidošanas, Svami maurīciešiem pasniedza dāvanu saini ar pāris lietām, kuras paņemt līdzi uz mājām, starp kurām bija arī t-krekli. Pēc dāvanu pasniegšanas, mauritānieši ieminējās, vai nebūtu vēl kāds t-krekls, kuru aizvest tiem, kuri nevarēja atļauties doties svētceļojumā uz Šrī Pīta Nīlaja. Saskaitot visus, kuriem vajadzētu aizvest krekliņus, izrādījās, ka gandrīz tieši tāds skaits krekliņu bija palikuši neizpirkti Ziemassvētku pasākumu laikā.


Ja mēs būtu izpārdevuši visus krekliņus, arī ar "Mīlestība" uzrakstiem, tad mums nebūtu bijis, ko uzdāvināt maurīciešiem. Nākamajā dienā, analizējot visus šo notikumu virkni, mums par lielu pārsteigumu, mēs atskārtām, ka "Mīlestība" dizaina krāsas saskanēja ar Maurīcijas karoga krāsām!


Šī "t-kreklu līlā" Mediju komandas locekļiem sniedza pāris vērtīgas mācības. Ja Guru dod savu svētību jebkam, lai kas tas būtu - vai nu tik šķietami nenozīmīga lieta kā svētība t-kreklu dizainam, vai svētība partnera izvēlē, svētība bērniņam, svētība darba iegūšanai utt. ... tad mums nevajag uztraukties par iznākumu, mums vajag ticēt svētībai un būt nesatricināmi pārliecinātiem, ka viss notiks tieši tā, kā tam jānotiek. Otrā iegūtā mācība bija tāda, ka mēs nespējam ar prātu izprast Dievišķo. Kā Svami reiz teica: "prātam vienmēr vajag visu saprast un saprast ātri. Tomēr ne viss ir ar prātu izprotams, tā izpratnei ir nepieciešams cits saprāts. Šis saprāts ir dvēsele."

Cerams, ka ar mūsu Guru žēlsirdību mēs spēsim saprast ar savām sirdīm/dvēselēm, nevis ar savu prātu un sekot Jēzus mācekļu pēdās. Jēzus tiem teica: "Bet svētīgas ir jūsu acis, jo tās redz, un jūsu ausis, jo tās dzird. Jo patiesi Es jums saku: daudzi pravieši un taisnie ir gribējuši redzēt, ko jūs redzat, un NAV redzējuši, un dzirdēt, ko jūs dzirdat, un NAV dzirdējuši."

"Nepastāv nejaušības. Kad cilvēki domā, ka ir notikusi nejaušība, tā nav nejaušība. Nejaušības nepastāv. Tas Kungs saplāno visu tā, ka tad, kad esat atdevušies, jūs zināt Viņa plānu jau pirms jūs pat sākat par to domāt. Viņš to ievietos šeit, jums iekšā. Tad jūs tiekat vadīts, un Viņš vada katru jūsu soli. Viņš ved jūs turp, kurp jums jābūt."
Svami Višvananda

*līlā Sanskritā nozīmē "spēle", "laika pavadīšanas veids" (tulk.piezīme)

Oriģinālierakstu varat lasīt šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru